Bertha de Koereiger
Je hebt zo van die momenten als vogelaar die je niet vlug zal vergeten. Op 19 maart 2006 stond ik zodoende wat vogels te kijken op de onderhand bij vogelliefhebbers historische Vliegerkesweide, toen er door mijn kijkerbeeld pardoes een Boerenzwaluw kwam gegleden, nog nooit had ik zo vroeg een zwaluw gezien !
Toen ik me veel later, we schrijven 2 mei, andermaal aan de bewuste hotspot bevond en ik wat Bosruiters, Kemphanen, Tureluurs en Groenpootruiters aan het bewonderen was, vloog er plots vanuit het niets een witte reiger door mijn reeds eerder aangehaalde kijkerbeeld... Kleine Zilverreiger dacht ik in eerste instantie, doch de gele snavel en donkere poten pasten uiteraard niet in het plaatje. Van de weeromstuit slikte ik bijna mijn obligate sigaret in, uit compassie besloot de reiger dan maar te landen en kreeg ik hem in volle ornaat : KOEREIGER ! Nauwelijks bekomen van de doorstane emoties, belde ik onmiddellijk mijn goede vriend Erik, die kort daarop kwam meegenieten van deze prachtige vogel. Later die dag kwamen ook nog enkele andere van mijn opgetrommelde vogelkijkvrienden zich vergapen aan deze zeldzame vertegenwoordiger van het reigerras, daarenboven kon hij ook worden gefotografeerd. Rond 20u vond de vogel het welletjes en vloog hij op richting Lokeren...
De daaropvolgende dag kon ik het beest niet meer terugvinden, doch 's avonds werd hij ontdekt in het Molsbroek in... Lokeren ! Later zou blijken dat dit het vaste patroon van de Koereiger zou worden, overdag pleisterde hij in de directe omgeving van de Vliegerkesweide, des avonds ging hij dan slapen in het Molsbroek, alwaar hij de volgende ochtend rond 9u vertrok richting meersen, om daar zo'n twintig minuten later te landen.
Kort na zijn ontdekking begon de discussie of dit prachtbeest wel van wilde oorsprong was, immers, de op 13 augustus 2005 gemelde Koereiger van Zele en de later op 22 april 2006 te Gentbrugge geobserveerde Koereiger, waren geringd en dus waarschijnlijk afkomstig van een collectie... Onze vogel, ondertussen Bertha gedoopt, kon door verschillende waarnemers echter met zekerheid als ongeringd worden bestempeld, tevens was zij redelijk schuw te noemen en bovendien pleitten de slaapvluchten richting Lokeren en terug, voor een allicht wilde herkomst !
Enkele dagen eerder werd mogelijk tot zelfs zeer waarschijnlijk dezelfde vogel reeds waargenomen op 29 april in het Molsbroek en twee dagen later in Wetteren (Ten Ede). Eenmaal beland in de meersen, trok zij een groot publiek van zowel verstokte vogelkijkers als toevallige toeristen, waarbij zij ons allen vermaakte met haar jachttechniek, daarbij het kopje schuddend van links naar rechts, alvorens haar drie favoriete koebeesten te ontdoen van die vervelende vliegen ! Ook het andere vee op Langendonk kon zij soms verblijden met haar gratis poetsbeurten, waarachtig een soort die zijn naam niet gestolen heeft !
Deze van oorsprong Afrikaanse vogel, bij velen bekend uit natuurdocumentaires waar je hem ziet meerijden op de rug van een Olifant of een Waterbuffel, kent de jongste jaren een opmars richting noorden, met het eerste broedgeval in Zuid-Frankrijk in 1967, in België (Zwin) in 1997 en in 1998 in Nederland.
Toch blijven waarnemingen van Koereiger in onze contreien uiterst zeldzaam, en het was dan ook een kleine drie weken genieten van ons aller Bertha, die jammer genoeg voor het laatst werd gemeld op zondag 21 mei... Op 9 juli werd echter opnieuw een Koereiger geobserveerd in het Molsbroek in Lokeren, volgens Joris Everaert vertoonde deze vogel qua verenkleed veel gelijkenis met Bertha ! Zou het kunnen... ?
artikel : tseef
2006